Karavan Güneş Paneli Seçimi

Güneş Paneli,Karavan

Evet bizde Google üzerinden Karavan yapımına başlamadan önce Karavan için Güneş paneli nasıl olmalıdır şeklinde aramalar yaptık. Karavan içi Günel paneli seçmeden önce ilk önce Karavan içinde hangi elektrikli malzemeleri kullanacağınız konusunda bir çalışma yapmanız gerekmektedir. Yapacağınız bu çalışma Karavan içinde ne kadar bir enerjiye ihtiyacığınız olacağı ve bu enerjiyi üretmek için kaç Watlık bir Güneş paneline ihtiyacınız olacağını çıkartacaktır. Ayrıca bu hesaplama aynı şekilde nasıl bir Aküye ihtiyacınız olacağı noktasında da size bilgi verecektir.

Özellikle Enerjinin olmadığı alanlarda Tatile çıkacaksanız öncelikli olarak hangi elektrikli cihazlara ihtiyacınız olduğunu bir liste halinde çıkarmanız gerekmektedir. 220 Volt olarak Su ısıtıcı, Banyo için termosifon, Uydu Alıcısı, Televizyon ve Buzdolabı öncelikli olarak elektrik tüketen cihazlar arasındadır. Bu cihazları Karavanda seyahat esnasında ne kadar kullanacağınızı hesaplamanız gerekmektedir.

Örnek Karavan içinde Buzdolabı Elektrik Tüketimi

Örnek Karavan da Kullanılacak olan bir Buzdolabı ne kadar elektrik tüketitiğini hesaplayarak diğer Elektrikli tüketim malzemelerini de bu hesaplama içine dahil edebilirsiniz. Bu bilgiyi hesaplamadan önce diğer bir konuda Enerji Sınıflarıdır. Duymuşsunuzdur Özellikle Buzdolapları için Enerji sınıfları için semboller vardır. Bu enerji değerlerinin göre bir buzdolabı 1 günlük tüketimleri aşağıdaki şekildedir. A++ olması en düşük enerji tüketimi demektedir bu arada 🙂

Karavan Buzdolabı Elektrik Tüketimi
Buzdolabı Sınıflarına Göre Enerji Tüketimleri (Bir Günlük)

Bu Tabloda Buzdolaplarının Enerji sınıfları ve ortalama Tüketim miktarlarını inceleyebilirsiniz.

  • A++ buzdolabı, 0.5 kw elektrik harcar.
  • A+ buzdolabı, 1.1 kw enerji harcar.
  • A buzdolabı, 1.5 kw elektrik harcar.
  • B buzdolabı, 1.7 kw elektrik harcar.

Karavan güneş paneli

Yukarda kısaca bahsettiğimiz bilgiler doğrultusunda şimdi bir Buzdolabı Karavan içinde ne kadar elektrik tüketimini hesaplayalım. Ortalama olarak Buzdolabının gün içinde 20 saat çalıştığını varsayalım. Ayrıca 1 KW kaç Wat eder sorusunda cevaplamamız gerekli. 1 KW = 1.000 watt Elektrik demektir.

Örnek bir dolabınız günde 20 Saat çalışacak buna göre Karavan içinde bulunan Buzdolabı 170 Wat Saatlik Elektrik Tüketiyor. 170 Wat x 20 Saat  = 3.400 watt elektrik tüketimi yapar. Bunun karşılığı 3.400 watt / 12 volt = 280 amper tüketimi yapar.

Gelelim Karavan içinde bulunan akünüzün 115 Amper bir Enerji olduğunu varsayalım. Akünüz günlük olarak %30 oranında boşalır. 115 Amper x 0,30 = karşılığında 35 Amper saat olacaktır. Kısaca gün bitiminde gece olunca Buzdolabı aküden en fazla 35 amper saat tüketim sağlar.

34 Amper x 12 = 420 watt saat yapar. Buzdolabı tüketiminiz 170 watt diye düşündüğümüzde; 420 wat / 170 wat = 2,47 ortalama Buzdolabı 2.5 Saat aküden besleme yapar. Yazın güneşin 8 saat olduğunu varsayarsak gece 5 saat eksiğimiz olacaktır. Eksik olan enerji tümketimini sağlamamız için ek akü değerinin 170 watt x 5 Saat = 850 watt olması gereklidir. Bu değer 850 watt / 12 = 70 amper olarak karşımıza çıkar. Güvenlikli olması için %30 değer düşecek olursa akü üzerinden 70 amper olan akünün amper saati 70 / 0.30 = 230 amper saat karışımıza çıkar. Kısaca saatte 170 watt elektrik tüketin bir Buzdolabı 8 saat sürekli çalışması durumunda 115 amperlik bir aküye ilave olarak 230 amperlik bir akü daha gerekecektir.

Yukarıda yaptığımız hesaplamalara göre 1 adet Buzdolabının gerekli olan Amper ve Watt tüketimini hesapladık. Güneş çıktığında Karavan üzerinden bulunan Güneş Paneli akülerinizi doldurmaya başlayacaktır. Gece 8 saat içinde güneş ile dolmayan aküleriniz Sabah Güneş doğması ile 16 saat içinde dolması ayrıca Dolabında bu enerjiden beslenmesi gerekecektir.

Buzdolabının saatlik enerji tüketimi 170 watt ayrıca 8 Saat / 16 Saat oranı olan ½ olması durumunda Gece boşalan akünün dolması için ilave 170 watt / 2 = 85 watt ilave güve ihityacı olacaktır.

Kısaca Karavan içinde Kullanılacak bir adet Buzdolabının Enerji tüketimi için Güneş panelinin ortalama watt ihtiyacı 170 watt + 85 watt = 255 watlık olması gereklidir. Kötü senaryolar için ve Güneşin sürekli olarak 16 saat panele enerji vermediği Bulut havaların olduğuda düşünülürse en iyi şartlarda 1 saatte 170 watt Elektrik tüketimi yapan Buzdolabının 350 Watt’lık bir Güneş Paneline ihtiyacı olacaktır.

https://www.youtube.com/watch?v=m39ALR1T4k8https://www.youtube.com/watch?v=0YdT_Bxm9OE

Karavan için Güneş Paneli seçimi Tavsiyeleri

Karavan içinde Elektrik depolamak için kullanacağınız Güneş Paneli seçiminde verdiğimiz Buzdolabı Elektrik tüketimini hesapladığınız gibi ilave olacak tüm Elektrikli tüketimim cihazlarının saatlik tüketimlerini çıkartmanız gerekmektedir. Saatlik tüketimlerinin yanısıra gün içinde kaç saat bu cihazları kullanmanız da gerekli olacaktır. Buna Göre Karavan içinde kullanılacak ılan Güneş Paneli Seçimi yapmanız yeterlidir. Ayrıca gün içinde motorun ne kadar süre çalışacağı da hesaplamalarda eklenmesi gerekli olan unsurlar arasındadır.

Karavan için Güneş Paneli Seçiminde Tavsiye edilen Paneller forum ve yorumlardan okumanız size bir yön verecektir. Forumlar içinde Güneş Paneli Tavsiye edilen ürünler kullanıcılar tarafından tercih edilen ürünler arasında olduğu için sizim Güneş Paneli Markaları seçiminde yön verecektir.

Güneş panelleri Doğa içinde baş başa kalacağınız zamanları uzatan ve keyifli bir zaman geçirmeniz için gerekli olan Enerji toplama alanlarıdır. Doğru bir Güneş paneli seçimi ile Doğa veya Deniz de keyifli ve uzun süreli zamanlar geçirebilirsiniz.

Karavan Elektrik Tesisatı & Güneş Paneli

Karavan Elektrik Tesisatında Marin ürünler tercih etmeniz gereklidir. Marin demek aslında Tekne ve Yatlarda kullanılan ürünler anlamına gelmektedir. Teknelerde kullanılan ürünler genel olarak Dış etkenlere karşı dayanıklı olan ürünler arasındadır. Yani Güneş, Sıcaklık, Soğukluk, Su, Nem vb. birçok Dış etkene karşı dayanıklı olan ürünler arasındadır.

Ayrıca Tekne Elektrik Tesisatında Otomotiv sektörüne yönelik geliştirilmiş ürünler kullanılmalıdır. Yanmaz, Toza dayanıklı, Soğuk ortamlara dayanıklı Pik voltajlar için etkili olan ürünler tercih edilmelidir. Aslında Bu başlık ayrı bir konu olarak yayınlanacak bir makele olacaktır.

Kısaca Karavan Elektrik Tesisatında Karavan içinde Hangi Elektronik malzemeleri kullanacağınız cihazların ne kadar Amper çekeceği önemlidir. Çünkü Karavan içinde kullanılacak Buzdolabı, TV, Laptop vb. birçok Enerji tüketecek cihazların tüketimleri hesaplanmalıdır.

Dikkat
Kısaca Güneş Paneli Seçiminde araç içinde Tüketilecek Enerji ne kadar olacağı ve ayrıca Kullanılacak Akülerin Kapasiteleri Amperleri önemlidir.
https://www.youtube.com/embed/rZgogmpNmLo?feature=oembed

Güneş Paneli Türleri, Çeşitleri

Güneş panelleri Farklı tür ve seçeneklerde bulunmaktadır. Güneş Panelleri Güneş ışıklarını Enerjiye çeviren panellerdir. Güneş Panelleri de kendi içlerinde özelliklerine göre ayrılırlar Monokristal, Polikristal, İnce Film, Esnek Güneş Panelleri olarak isterseniz kısaca tanıyalım ;

Güneş paneli türleri
Monokristal Güneş Panelleri

En yüksek enerji verimliliğine sahip olan Güneş Panelleridir. Ufak alanlarda yüksek enerjiler üretebilmektedir. Fakat fiyat yönünden diğer Panellere göre yüksektir. Monokristal Güneş Panelleri %24 oranında verimlilikleri vardır. Elektrik üretim ömrü diğer paneller göre daha uzundur.

Polikristal Güneş Panelleri

Güneş panelleri arasında tercih edilen modeller arasındadır. Fiyat ve Performans olarak dengeli bir yapıya sahiptir. Fiyat konusunda en ucuz ve ekonomik olan üründür. Güneş panel kullanımlarında en fazla kullanılan çeşittir. Bu paneller sıcaklık değişimlerinde Monokristal Güneş Panellerine göre çok fazla etkilenmezler. Dezavantaj olarak Polikristal Güneş panelleri çok yer kaplamasına karşın az enerji üretirler.

İnce Film Güneş Panelleri

Verimliliği az olan Güneş Panelleridir. Bu çeşit paneller çok yer kaplamalarına karşın verimlilikleri yer kapladıkları kadar yüksek değildir. Bu nedenle çok tercih edilene bir panel değildir. Verimlilik olarak ortalama %7 gibi bir verimliliğe sahiptir.

Esnek Güneş Panelleri

Esnek Güneş Panelleri isminden de anlaşılacağı üzere Esnek bir yapıya sahip olan Güneş Panelleridir. Bu panel türleri kullanım alanlarına uygun bir yapıya dönüştüğünden tercih edilmektedir. Esnek bir yapıya sahip olması ve Monokristal ve Polikristal panellerde dönüşebilmesi bir avantajdır. Ayrıca çok hafif bir yapıya sahip olması özellikle Karavan Güneş Paneli seçiminde tercih edilebilecek ürünler arasındadır.

Etiketler :

Bunu Paylaş :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Son Gönderiler

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Danışmak istediğiniz herhangi bir konuda aşağıdaki telefon numaramızdan veya iletişim sayfamızdaki formu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.