* Kontrol Sistemleri ve Karavan sektörüne ait tüm bilgileri bu bölümde bulabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz herhangi bir konuda aşağıdaki iletişim bilgilerimizden veya iletişim sayfasındaki formu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.
(+90) 553 303 27 44
(+90) 224 495 10 20
info@ozcetin.com.tr
Güneş paneli güneşten gelen dalga boyunu elektrik enerjisine verimli bir şekilde çeviren sistemdir. Üzerinde güneşin vermiş olduğu ışık dalgalarını tutan ve içerisinde bu ışık dalgalarını çeviren sistem yer almaktadır. Çevrildikten sonra kullanım alanlarınıza ısınma, elektrik, soğutma gibi birçok özelliği vermektedir.
Güneş paneli binalarda, evlerde, artezyan kuyularından su çıkarma işlemlerinde, güneş enerji santrallerinde, tekne ve deniz uygulamalarında, güneş enerjisi ile çalışan araçlarda kullanımı oldukça sık görülmektedir. Güneş paneli büyüklüğü eklemeli sistemden oluştuğu için çok rahatlıkla uzatıla ve büyütülebilmektedir. Bir evin tüm elektriğini karşılamak için 6 ila 30 panel yeterli olmaktadır. Güneş panelleri birçok renk ve boyuttan oluşmaktadır. Bundan dolayı birçok yapıya uygun olmakta ve görsel düzen bozulmadan montajı kolaylıkla yapılabilmektedir.
Güneş paneli binalarda, evlerde, artezyan kuyularından su çıkarma işlemlerinde, güneş enerji santrallerinde, tekne ve deniz uygulamalarında, güneş enerjisi ile çalışan araçlarda kullanımı oldukça sık görülmektedir. Güneş paneli büyüklüğü eklemeli sistemden oluştuğu için çok rahatlıkla uzatıla ve büyütülebilmektedir. Bir evin tüm elektriğini karşılamak için 6 ila 30 panel yeterli olmaktadır. Güneş panelleri birçok renk ve boyuttan oluşmaktadır. Bundan dolayı birçok yapıya uygun olmakta ve görsel düzen bozulmadan montajı kolaylıkla yapılabilmektedir.
Güneş enerjisinin ilk ve en önemli avantajı bir defaya mahsus olmak üzere panel üretimi sırasında çıkan emisyonun ötesinde herhangi ilave bir sera gazını süreç içerisinde atmosfere yaymamasıdır.
Güneş enerjisini kullanmanın bir diğer avantajı ise ilk kurulum ve bakım maliyetlerinin ötesinde herhangi bir maliyet ortaya çıkarmadan direk güneş enerjisini ücretsiz bir şekilde kullanarak bedava elektrik üretmesidir.
Güneş enerjisi, kendi kendine yetebilen şebekeden bağımsız sistemleri çalıştırabilecek, yerinde üret ve tüket mantalitesi ile hayata geçebilecek bir sistemdir.
Güneş enerjisi şebeke ile senkron veya şebekeden bağımsız üretilip tüketilebilir. Şebekede senkron tüketim bir evin veya fabrikanın elektrik altyapısına ve dolayısı ile şebekeye bağlı kaldığı anlamına gelir. Fakat diğer yanda şebekeden bağımsız (off-grid) bir sistemin artık şebeke ile bir elektrik alışverişine ihtiyacı yoktur, bu nedenle ev, işyeri veya enerji ile çalışan her şey sadece güneş veya güneş pillerine dayalı olarak üretim yapabilir ve tam bağımsız çalışmış olur.
Güneş enerjisi endüstrisinin diğer bir önemli avantajı ise yeni iş imkanlarını ortaya çıkarıyor olmasıdır. EIAA, sadece Avrupa’da güneş enerjisi endüstrisinin şimdiye kadar 100.000 ilave iş yarattığını raporlamakta.
Güneş enerjisinin en büyük avantajlarından biri, fosil yakıt piyasalarını giderek daha fazla karakterize eden politika ve fiyat dalgalanmalarından uzak bir şekilde enerji sağlayabilir olma yeteneğidir.
Güneş enerjisi panelleri elektrik üretirken düzenli ve sürekli bir hammadde tedarikine ihtiyaç duymaz, dolayısı ile diğer birçok fosil yakıt yakılarak elde edilen enerji üretimi operasyonları sırasında meydana gelen ormanların ve eko-sistemlerin yok edilmesine yol açmaz.
En son teknoloji henüz daha gelmedi: Güneş teknolojisi şu anda büyük bir hızla ilerliyor. Dünyada ve özellikle Avrupa’da, bu alanda çalışan araştırmacılar güneş enerjisi teknolojisinde muazzam ilerlemeler yapıyorlar. Bu sayede dün pahalı, hantal ve verimsiz olan ileriye dönük olarak her hafta daha ucuz, daha erişilebilir ve çok daha verimli hale geliyor.
Dünyaya düşen güneş ışınımının seviyesi gezegenin coğrafyasına göre değişir. Genel olarak, ekvatora ne kadar yakın olursa o kadar çok güneş enerjisi olur ama en çok farkında olmayan şey, güneş enerjisinin her yerde kullanılabilmesidir.
Güneş enerjisi, mülkünüzün değerini arttırmanın ve enerji faturanızı azaltmanın en iyi yolu olabilir.
Yenilenebilir bir kaynak olan güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirmeye olanak sağlayan güneş panelleri nedir? nasıl çalışır? ne işe yarar? gibi sorulara yanıt bulmak için soruları inceleyin.
Bir güneş enerjisi paneli; kabaca silikon hücreleri, metal çerçeve, cam muhafaza ünitesi ve panel üzerinden üretilen elektrik akımını aktarmak için kullanılan doğrusal akım ve alternatif akım kablolarından oluşur. Silikon, güneş ışığını emmesine ve kullanılabilir elektriğe dönüştürmesine izin veren iletken özelliklere sahip bir ametaldir. Işık bir silikon hücresine çarptığında silikon hücrelerin üzerindeki elektronların harekete geçirilmesine neden olarak elektrik akımı akışını başlatır. Bu “fotovoltaik (FV) etki” olarak bilinir ve güneş paneli teknolojisinin genel işlevselliğini açıklar.
Güneşimizi aslında doğal bir nükleer reaktör olarak da düşünebiliriz. Bu çerçevede güneşten dünyaya yaklaşık 8,5 dakika içinde 150+ milyon km seyahat eden foton adı verilen küçük enerji paketleri seyahat ederler.
Bu kısa seyahat sonucunda yeryüzüne ulaşan enerji paketleri sadece bir saatlik bir zaman diliminde, teorik olarak bile olsa, gezegenimize bir yıl boyunca yetecek enerjiyi içermektedirler. Dolayısı ile aslında çok büyük bir potansiyele sahip olan güneş enerjisine hepimiz daha fazla öncelik vermeliyiz ki karbon salınımını azaltıp sürdürebilir bir enerji üretimine geçiş yapabilelim.
Silikon bazlı güneş hücrelerini kullanarak güneş ışığını doğrudan elektriğe dönüştürebiliriz. Her gün ışık, güneş panellerine fotonlarla (güneş ışığı parçacıkları) çarpar. Güneş paneli bu fotonları doğru akım (“DC”) elektronlarına dönüştürür. Elektronlar güneş panelinden ve bir invertöre ve diğer elektrikli güvenlik cihazlarına akar. Evirici, “DC” gücünü alternatif akıma veya “AC” gücüne dönüştürür. AC gücü, televizyon, bilgisayar ve ekmek kızartma makinelerinin duvar prizine takıldığında kullandıkları elektrik türüdür.
Güneş enerjisi panelleri güneşten gelen ısı ve ışığı kullanılabilir elektrik enerjisine çevirerek ev ve iş yerlerinde kullanılan tüm cihazların çalışmasını sağlar. güneş enerjisi panelleri üzerinde yer alan hücreler güneş ışınlarını bünyesinde barındırarak doğru akım oluşturur.
Kullanım alanına ve elde edilmek istenilen enerji miktarına göre kullanılan paneller birbirine seri ya da paralel bir şekilde bağlanarak doğru akımın elektrik enerjisine dönüşmesi sağlanır.
Temel olarak, olan şey, güneş paneli sisteminin elektronları atomlardan ayırmak için fotonlar kullanmasıdır. Elektronları atomlarından ayırma işlemi de elektrik yaratır. Güneş panelleri, gelen güneş ışığını ısı yerine elektriğe dönüştüren silikondan yapılan fotovoltaik hücreler içerir. Panellerin üzerinde bulunan bu güneş hücrelerinde güneş ışınları sayesinde doğru akım oluşmaya başlar. Bulunduğu bölgeye veya kullanıldığı mevsime göre elde edilen enerji miktarının ölçümleri yapılarak seri ya da paralel bir düzenek kurularak ev ya da iş yerlerine bağlanır.
Güneş panellerinin elektrik üretimi için akışını şu şekilde özetleyebiliriz;
Güneş panelleri iki farklı hücre tipine göre sınıflandırılır. Bunlardan birincisi polikristal solar hücre yapılı güneş panelleri, diğeri ise monokristal solar hücre yapılı güneş panelleridir. Günümüzde yaygın olarak polikristal hücreli güneş panelleri üretilmektedir.
Polikristal paneller, monokristal güneş panellerine göre potada çekme prosesi işlemi gerektirmediğinden daha uygun maliyetlidir. Polikristal güneş panellerinde silikon ham haldeyken eritilir ve kare hücre haline getirilir. Böylece polikristal solar hücre yapılı güneş panelinin üretim maliyeti, monokristal hücre yapısına göre daha uygundur. Polikristal güneş panelleri, düşük maliyetli olduğundan daha yaygın üretime sahiptir. Fakat polikristal güneş panellerinin verimliliği, monokristal ile kıyaslandığında daha düşüktür. Polikristal güneş panellerinin verimliliği genellikle 13-16 oranındadır.
Yüksek dereceli silikondan yapılmıştır ve bundan dolayı monokristal yapılı paneller yüksek verimlilikle çalışırlar. Monokristal güneş panellerinde performans oranları 15-20 oranındadır. Monokristal güneş panelleri daha verimli olduğundan sıklıkla uzay istasyonlarında, uydularda da ve ileri teknoloji ürünlerinde kullanılır. Monokristal solar panelin en büyük dezavantajı daha pahalı olmasıdır.
Güneş panellerinin watt cinsinden gücü fiyatı etkileyen en önemli özelliğidir. Mesela 150 wattlık bir panel ile 250 wattlık bir panel arasında, saatte 100 watt elektrik üretmede fark vardır. Bu yüzden güneş panelleri fiyatları watt cinsinden belirlenir. 250 watt gibi büyük panellerin üretim maliyetleri, 100 watt gibi panellere göre daha ekonomik olduğundan birim maliyetleri daha ucuzdur. Güneş paneli seçerken en büyük güneş paneli modülünü almaya çalışmak daha mantıklıdır.
Güneş enerjisi çok sayıda farklı alanda kullanılabilen bir enerji türüdür. Neredeyse her sektörde kullanılması mümkün olan bir enerji türüdür. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artan enerji ihtiyacına başarılı bir alternatif olan güneş enerjisi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimin arttığı günümüzde üzerinde çok sayıda çalışma gerçekleştirilen bir enerji üretme yöntemidir.
Güneş enerjisinden elektrik üretimi en yaygın olarak kullanılanlardan bir tanesidir. Yağmur ve rüzgar gibi hava şartlarına bağlı olmayan güneş, sabah doğup akşam batıyor olması sayesinde net bir kullanım imkanı sunmakta olması nedeniyle eğilimin biraz daha fazla olması normal karşılanabilir.
Güneş enerjisi çok eski zamanlardan beri kol saatleri ve hesap makinelerinde kullanılmakta olan, çok da yeni olmayan bir teknolojidir. Kol saatlerindeki küçük güneş pilleri saati çalıştıracak yeterli enerjiyi üretebilmektedir. Hesap makinelerinin de yıllarca pillerinin hiç değiştirilmeden çalışıyor olması güneş enerjisi ile enerji üretiyor olmasıyla sağlanır.
Uzay ve uydularda da kullanılmakta olan bir enerji türü olarak güneş enerjisi, uzaya insanlık tarafından gönderilmiş olan uyduların elektrik ihtiyacını sağlamak için kullanılmaktadır.
Yollarda bulunan trafik lambalarının çalışmasını sürdürmek amacıyla da güneş enerjisinden faydalanılmaktadır. Trafikte karşılaşılan işaret lambalarının veya sokak lambalarının da birçoğu bu yöntemle çalışmaktadır. Trafik lambaları ve işaretlerinin çoğu akü, güneş paneli ve şarj kontrol ünitesi bir arada bulunan bir sistem ile çalıştırılmaktadır.
Güneş panelleri panelin büyüklüğü ve özelliğine göre farklı miktarlarda elektrik üretir. Ancak genel ve birim enerji miktarları baz alındığında, 1 kW’lık fotovoltaik silikon sistem (100 W), güneşin tam olarak alındığı saatlerde 1 kW elektrik üretecektir. Güneşin tepede olduğu ve panele doğrudan ulaştığı saatlerde kaç kW’lık sistem kurulmuşsa, o kadar elektrik enerjisi üretimi mümkündür. Ancak güneş yıl boyunca farklı açılardan düşmektedir. Diğer yandan mevsimlere göre güneşlenme oranları farklılık gösterir. Bu veriler doğrultusunda, Türkiye’de günlük ortalama 7 saat güneşlenme olduğu tespit edilmiştir. Bu durumda bir yılda ortalama;
1 kW x 6 saat x 365 gün = 2190 kW enerji üretilmiş olacaktır.
Bunun bir kısmının çeşitli sebeplerle kayıp olduğunu düşünürsek ortalama 2000 kW elektrik enerjisi elde edersiniz.
Ev tipi güneş panelleri 300 W’a kadar enerji üretebilmektedir. Ancak güç büyüdükçe boyutun da büyüdüğünü unutmamak gerekir. Günde 1 saat güneşlenme halinde 300 W’lık paneliniz 0,3 kW elektrik üretir. 7 saatlik ortalama güneşlenme baz alınırsa 2,1 kW elektrik üretilmiş olacaktır. 300W’lık bir panel ortalama 160 x 120 cm ebatlarındadır.
Türkiye’de bir evin günlük elektrik sarfiyatı ortalama 10 kW olarak kabul edilir. Bu durumda 5 yada 6 adet 300 W’lık (3 kW’lık) güneş paneli yıl boyunca evinizin tüm elektrik ihtiyacını rahatlıkla karşılamanızı sağlayacaktır.
Tamamen el yapımı karavanlarımızı siz müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz. Tüm ürünlerimizi sizlerin istek ve ihtiyaçlarına göre tasarlıyoruz. Amacımız karavan ile çevreci tatil anlayışını yaygınlaştırmaktır.
Copyright © All Right Reserved – nodworks tarafından hazırlanmıştır.