Motokaravan ruhsatı nasıl alınır? Maliyeti nedir? Ruhsat işlemleri nasıl yapılır? Avantajları nelerdir? Evrakları nedir? Ruhsat şartları varmı? Bunun gibi birçok soru aklınızda var ve merak ediyorsanız Karavan Ruhsatı Nasıl Alınır yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Karavan Ruhsatı Almadan Önce

Karavan ruhsatı almadan önce Karavan dönüşümüne dönüşecek araç için olması gereken bazı standartlar bulunmaktadır. Karavan içinde aşağıdaki alanların araç içinde sabit olması gerekmektedir.
- Koltuklar sabit olmalı.
- Yatak yapımı için, koltuk parçaları
kullanılabilir. (İsteğe bağlı) - Yemek pişirmek için bir de ocağa ihtiyacımız var
(Kamp ocakları kabul edilmiyor, bunun anlamı, sabit bir ocağa ihtiyacımız var.) - Koltuklar sabit olsa bile, masanın sabit olması
zorunlu değil.
Karavan Proje Çizimi
Karavan proje çizimi için bir Karavan mühendislik firması seçmeniz gerekmektedir. Proje çiziminde Karavan mühendislik firmasından destek alacağınız gibi dilerseniz siz kendinizde bu çizimi yapabilirsiniz.
Karavan Proje çizim firması tercih ederken daha önce Karavan projesi çizmiş ve Karavan dönüşüm mevzuatına hâkim bir firma tercih etmeniz gerekli olacaktır.
Mühendislik Firma Seçimi
Karavan ruhsatı çıkartamadan önce prosedür olarak izlenmesi gerekli olan bir takım süreçler var. İlk başta Karavan yapımı na başlamadan önce mühendislik firması ile iletişime geçmeniz gerekli olacak. Araç için yapacağınız tadilat konusunda yetenekli olan ve bu işlem konusunda tecrübe sahibi bir Karavan dönüşümü mühendislik firması ile iş birlikteliği yapmanız gerekli olacaktır.

Karavan Mevzuatına Uygunluk
Karavan için uygun bir araç alarak ben bu aracı karavan yapmak istiyorum düşüncesi ile direk yola çıkamıyorsunuz. Bu konuda Karavan mevzuatına uygun olarak araç içinde yapılacak tasarım belirlenmiş durumda.
Karavan ruhsatı alabilmeniz için Karavan mevzuatına uygun belli bir kriter üzerinden yol kat etmeniz gereklidir. Genel olarak Karavan mevzuatında yatacak bir yer, mutfak alanı bir yere bağlı olarak açılabilen masa gibi birkaç kriter bulunmaktadır. Koltuğun yatağa dönüştürülebilen ve oturulabilecek bir alan olması gibi belli başlı kriterler vardır.
Bu belirlenen kriterlerin araç içinde sabitlenmesi ve belirlenen seyir esnasında güvenlik kriterlerine uyması gerekmektedir. Karavan hareket halinde iken bu eşyaların kaza vb. durumlarda karavan içinde bulunan yolculara zarar vermeyecek şekilde sabitlenmesi gerekmektedir.
Karavan İç Tasarımı
Mevzuatı okudunuz ve sürece devam ediyoruz Karavan içi tasarım konusunda bir mimar dan destek alabileceğiniz gibi siz kendinizde araç için yatak, tuvalet, Banyo vb. yerleşimleri kendinizde planlayabilirsiniz.
Karavan Mühendislik Firması
Araç seçimi tamam, araç içi tasarım konusunda belli ana omurga çıkartıldı. Bundan sonraki süreç Karavan mühendislik firmasına giderek sürecin başlatılması olduğunu söyleyebiliriz. Tasarım konusunda mühendislik firması sizden gelen Karavan tasarımını TSE ye gönderecektir. TSE Karavan inceleme Formu üzerinden Karavan tasarımını Karavan Mevzuatına uygun olup olmadığını kontrol etmektedir.
Link üzerinden TSE Karavan inceleme formunu Word dosyası olarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
3.500 KG aşılmaması gerekmektedir.
3.500 kG Aşılmaması Lazım
Karavan dönüşümde aracın belli bir ağırlığı bulunmaktadır. Dönüşüm esnasında araç içinde ki malzemelerin 3.500 Kg aştığı zaman Karavan dönüşümen geçen aracı B tipi değil C tipi ehliyet kullanılması zorunluluğu gelmektedir.
Bu nedenle Karavan iç tasarımında ağırlık hesaplaması yapılmalıdır. Araç için kullanacağınız mobilya, elektronik eşyalar vb. birçok Karavan malzemesi seçiminde bu konulara dikkat etmeniz gereklidir. Bu süreçten sonra yapıma geçebilirsiniz.
Karavan Yapımı Bitti
Karavan iç yapımı bittikten sonra tekrar Karavan Mühendislik Firmasından yetkili kişi kontrol için gelecektir. Gelen mühendis veya siz aracın içine yapılan tasarımın ölçülerini alarak aracın Karavana dönüşmesi için projesini yapmaktadır.

TSE Görevlileri Karvan Ruhsat Kontrolü
Aracın tamamı ile tasarımı bittikten sonra TSE görevlileri aracınızı kontrol etmeye başlıyor. TSE mühendisleri kendilerine daha önce Karavan mühendislik firması tarafından verilen tasarıma uygunluğunu kontrol etmektedir. Araç lift ile yukarı kaldırılarak süspansiyon sistemi uygunluğu bile kontrol edilmektedir.
Ayrıca araç içinde yapacağınız tüm değişikler TSE mühendisleri tarafından kontrol edilmektedir. Havalandırma camları vb. yaptığınız tüm işlemlerin uygunluğu kontrol edilir.
TSE onayından sonra size verilecek olan Karavan onay belgesi ile Araç Muayene istasyonuna gidebiliyorsunuz. İstasyona giderken Karavan yapım firması faturası istenmektedir. Karavanı kendiniz yaptıysanız dışarıdan bir fatura almanız gerekli olacaktır.

Karavan Ruhsat Muayene Aşaması (Tüvtürk)
Karavan ruhsatı alımının diğer aşaması olan Tüvtürk istasyonlarından Gelen muayene randevusu almanız gerekmektedir. Tüvtürk istasyonun da aracın genel muayenesi yapılmaktadır. Bunun haricinde istasyon da
Muayene Her Yıl Yapılıyor ; Karavan projesine göre araç iç dizaynı kontrol edilmektedir. Karavan dönüşümüne uğrayana araçlar her yıl muayene yapılması gerekmektedir.
Karavan Ruhsatı Noter Aşaması
Notere gitmeden önce Tse Karavan dönüşümüne uygunluk yazısı ve Muayene istasyonundan alacağınız uygunluk yazısı ile Notere gidebilirsiniz. Aldığınız belgeler ve tadilat faturası ile noterden alacağınız Ruhsat ile aracınız Özel amaçlı Motokaravan sınıfına geçmektedir. Ruhsat içinde koltuk sayısı yeni hali ile tanımlanmış oluyor.
Karavan ruhsatı konusunda en önemli konulardan bir tanesi araç ağırlığının 3.500 Kg geçmemesi gerektiğini tekrar sizlere hatırlatmak isteriz.
M Sınıf Nedir ?
M sınıfı araç, yolcu taşımada kullanılan, en az 4 tekerlekli motorlu araçlardır. Karavanlar çoğunlukla M1 sınıfı olarak geçer. M1 Sınıfı olan araçlar, yine yolcu taşımada kullanılan ve sürücü dahil 9 kişilik koltuğu olan motorlu araçlardır. Kişi kapasitesi 9’dan yüksek olup 5 Tonu geçmeyen araçlar ise M2 sınıfında yer alır. 5 Tonu geçen araçlarsa M3 sınıfında yer alır.
Motokaravan Ruhsat Maliyeti
TSE İşlemlerini ve Karavan projenizi bir mühendislik şirketi ile yürütmeniz gerektiğinden, titiz davranmanız sizin yararınıza olacaktır. Bunun anlamı ise daha önceden proje üretmiş bir firma ile çalışmanız daha mantıklı olacaktır. Mühendislik firmanız TSE’ye giderken eğer aracı siz kendiniz yapmadıysanız firmadan fatura almanız gerekiyor, ancak aracı kendiniz yaptıysanız en azından bir ustadan fatura almalısınız.
Mühendislik firmalarında ücretler değişse de TSE masrafları ile beraberinde Ortalama 1500 – 2000 TLCivarında olacaktır
Çekme Karavan 750 Kg Sınırı Aşılırsa Ne Olur ?
Eğer aracınız bu sınırısın üstündeyse aracın tescil edilmesi gerekiyor yani aracınızdan farklı bir plakaya sahip oluyor. Ayrıca bu karavanlarda ayrıca bir gren sistemi bulunduğundan TÜV muayenesi ve her yıl muayeneye girmesi gerekiyor.
NOT: 750 Kg sınırını aşan çekme karavanlarda, B sınıfı ehliyet ile sürme imkanınız yok. Bunun için BE Sınıfı ehliyet gerekiyor